2010-07-01 17:32:12• hírek • Szatmar.ro

Értelmetlen az 5%-os hozzáadott értékadó?

Az élelmiszer, és gabonatermékek adókulcsának csökkentésére tettek javaslatot szerdai ülésükön a parlament költségvetési, pénz- és bankügyi bizottságának szociáldemokrata, illetve liberális képviselői. Erdei D. Istvánt, RMDSZ-es parlamenti képviselőt, a költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tagját kérdeztük.

Az indítványt bár elfogadták a többségében szociáldemokraták által képviselt ülésen, ennek bevezetéséhez szükség lesz a képviselőház pozitív elbírálására is. Ez azonban több, mint valószínű, hogy nem fog sor kerülni, mivel a kormányt alakító többség nem ért egyet a tervezettel.

A laikusok számára pozitívnak tűnő indítvány negatív fogadtatásáról Erdei D. Istvánt, RMDSZ-es parlamenti képviselőt, a költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tagját kérdeztük. A képviselő elmondta, bár Romániához hasonlóan több ország is próbálta már bevezetni ezt a csökkentést, eddig sehol sem jártak sikerrel, hiszen ezzel a lépéssel sem csökkent a termékek ára. Az előállításukhoz ugyanis olyan költségekkel is számolni kell, amikre nem vonatkozik a csökkentés. A pékárú előállításakor például a föld megműveléséhez szükséges felszerelések, illetve munkaerő, a búza megőrlési folyamatának költsége, a búza szállítása, a kenyér elkészítése, majd az értékesítése mind olyan tényezők, amelyek véghezviteléhez egy sor olyan alapanyagot, illetve szolgáltatást kell igénybe venni, aminek a hozzáadott értékadója nem az említett 5%, tehát az előállításban és értékesítésben résztvevő gazdasági szereplők nem vehetik figyelembe ezt, s így az árat sem csökkenthetik.

A tervezet elfogadásával és bevezetésével csupán negatív hatást gyakorolnának az államkasszára - tudtuk meg Erdeitől - hiszen a csökkentéssel jelentős bevételtől esne ez el. A képviselő szerint azonban segítség lenne a gazdaság és a gazdasági szereplők számára a minimálisan elvárható adó eltörlése, hiszen ennek bevezetésével rengeteg kisvállalkozót kényszerítettek cégük bezárására.

Az államkasszába az első három hónapban bár 210-220 millió lejt hozott ez az intézkedés, a cégek megszüntetésével és az ebből kialakult munkanélküliek segélyeinek, valamint különböző juttatásainak kifizetésével minden bizonnyal sokkal rosszabbul járt az állam. Ennek az adónak a bevezetése tehát szintén egy meggondolatlan intézkedésnek minősül, amelynek eltörlését az RMDSZ szorgalmazza. Megoldás lehetne azonban az átalányadó érvényesítése, illetve alternatívája, ami a kisvállalkozók helyzetét is megkönnyítené. Ez azt jelentené, hogy a gazdasági szereplők eldönthetnék, a vállalkozásuk forgalmának megfelelően évente fizetnek egy bizonyos összeget az államnak és ezzel együtt egyszerűsített könyvelést folytatnak, vagy a nyereségadó fizetése mellett döntenek.
Ezzel a lépéssel megerősíthető lenne a kisvállalkozók helyzete, ami a gazdasági javulást is magával vonzaná.


Az élelmiszerek adókulcsának csökkentése kevesebb bevételt hozna az államkasszába
Az élelmiszerek adókulcsának csökkentése kevesebb bevételt hozna az államkasszába


 

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: